Dierenarts - Osteopaat :: Kris De Ceulaer
 
Home Foto's Osteopathie Contact digitale_radiografie natuurvoeding
Behandeling van een hond.

Indicaties:
- Heeft uw hond last om op de trappen te gaan?
- Vertoont uw hond pijn als je aan de rug komt, of als je hem borstelt?
- Kan uw hond niet meer in de auto springen?
- Heeft uw hond snel last van diarree of obstipatie als hij stress heeft? Of als u de voeding heeft veranderd?
- Staat de rug van uw hond soms bol? Of krom naar één zijde?
- Is uw hond de laatste tijd toch zo passief? Of merkt u andere gedragsveranderingen die kunnen wijzen op ongemak?
Verloop:
Het looppatroon van de hond wordt geëvalueerd waarna de mobiliteit van de rug wordt getest. De behandeling start met uitgebreide viscerale technieken om onderliggende spanningen weg te werken en om de hond op zijn gemak te stellen. Daarna wordt de rug systematisch behandeld, gevolgd door de hals. Een craniosacrale therapie kan worden uitgevoerd in dit stadium en de behandeling wordt afgesloten met een nieuw volledig onderzoek van het looppatroon, de rug en de buik.
De duur van de behandeling is gemiddeld 45min maar is afhankelijk van de ernst van de problemen. Na de behandeling kan uw hond suf zijn en dit kan tot enkele dagen na de behandeling aanhouden. Belangrijk in deze dagen is om uw hond zoveel mogelijk te laten rusten.

Regelmatig wordt ik gecontacteerd voor behandeling van een acute hernia in de rug al of niet met verlamming van de (achter-)poten. Sommige mensen denken dat een blokkade van de wervels hetzelfde is als een uitpuilende discus hernia. Dit is echter niet het geval. Voor behandeling van een hernia moeten andere technieken gebruikt worden aangezien er rechtstreekse druk zit op het zenuwweefsel. Het is dan ook het beste dat er zoveel mogelijk informatie verzameld wordt over de locatie van het letsel. Hiervoor kan het beste een RX genomen worden. Hoewel een hernia niet met RX-foto’s kan gezien worden, kunnen bepaalde kenmerken zoals een vernauwde tussenwervelschijf er wel op wijzen waar het letsel gelegen is. Aangezien ik de mogelijkheid heb om digitale radiografieën (RX-foto’s) te maken in de praktijk in Bornem, hoeft men daarvoor niet eerst nog langs bij de dierenarts.

Er werd een klinisch onderzoek gedaan in Frankrijk op de behandeling van een uitpuilende discus hernia met osteopathie en dit bewijst dat een groot percentage van de honden verbetert met een osteopatische behandeling en slechts 25% van de honden niet reageert op de behandeling (zie bijgevoegd artikel).

- Artikel klinische onderzoek Pallendre Conférence EVSO 20 sep 2014
Behandeling van een kat

Indicaties:
Katten tonen veel moeilijker pijn dan honden en daarom is het moeilijk om specifieke symptomen te beschrijven. De meeste katten tonen pijn door zich in zichzelf te keren, soms zijn er katten die pijn vertonen bij aanraking of die één zijde van de vacht onderhouden en de andere zijde niet, of katten die niet meer in de zetel springen hoewel ze dit heel hun leven wel hebben gedaan.

Verloop:
Katten zijn nog gevoeliger dan honden en hoewel het verloop en de technieken in weze hetzelfde blijven, moet men toch fijngevoeliger te werk gaan. De zachte, fasciale technieken hebben dan de voorkeur boven de meer structurele/manipulerende technieken, hoewel dat deze soms nog steeds noodzakelijk zijn om alle blokkades weg te werken.