Osteopathie

Behandeling van de hond

Osteopathie

Indicaties

  • Heeft uw hond last om op de trappen te gaan?
  • Vertoont uw hond pijn als je aan de rug komt, of als je hem borstelt?
  • Kan uw hond niet meer in de auto springen?
  • Heeft uw hond snel last van diarree of obstipatie als hij stress heeft? Of als u de voeding heeft veranderd?
  • Staat de rug van uw hond soms bol? Of krom naar één zijde?
  • Is uw hond de laatste tijd toch zo passief? Of merkt u andere gedragsveranderingen die kunnen wijzen op ongemak?

Verloop

De duur van de behandeling is gemiddeld 45 min, maar is afhankelijk van de ernst van de problemen. Na de behandeling kan uw hond suf zijn en dit kan tot enkele dagen na de behandeling aanhouden. Het is belangrijk om uw hond dan zoveel mogelijk te laten rusten.

Mobiliteit van de rug testen

Het looppatroon van de hond wordt geëvalueerd waarna de mobiliteit van de rug wordt getest.

Viscerale technieken

De behandeling start met uitgebreide viscerale technieken om onderliggende spanningen weg te werken en om de hond op zijn gemak te stellen.

Systematische behandeling rug

Daarna wordt de rug systematisch behandeld.

Systematische behandeling hals

Dit wordt gevolgd door behandeling van de hals.

Craniosacrale therapie

Een craniosacrale therapie kan worden uitgevoerd in dit stadium en de behandeling wordt afgesloten met een nieuw volledig onderzoek van het looppatroon, de rug en de buik.

Regelmatig word ik gecontacteerd voor behandeling van een acute hernia in de rug, al of niet met verlamming van de (achter-)poten. Sommige mensen denken dat een blokkade van de wervels hetzelfde is als een uitpuilende discus hernia. Dit is echter niet het geval. Voor behandeling van een hernia moeten andere technieken gebruikt worden aangezien er rechtstreekse druk zit op het zenuwweefsel. Het is dan ook het beste dat er zoveel mogelijk informatie verzameld wordt over de locatie van het letsel. Hiervoor kan het beste een CT-scan of RX-foto genomen worden. Hoewel een hernia niet met RX-foto’s kan gezien worden, kunnen bepaalde kenmerken zoals een vernauwde tussenwervelschijf er wel op wijzen waar het letsel gelegen is.

Er werd een klinisch onderzoek gedaan in Frankrijk op de behandeling van een uitpuilende discus hernia met osteopathie en dit bewijst dat een groot percentage van de honden verbetert met een osteopatische behandeling en slechts 25% van de honden niet reageert op de behandeling.

Artikel klinische onderzoek Pallendre Conférence EVSO 20 sep 2014

Kris De Ceulaer
Dr. Kris De Ceulaer

DVM, PhD