In mijn jeugd...
Al sinds mijn vroege jeugd wilde ik op elk paard een ritje maken en iedere hond even aaien. Mijn passie voor dieren zette zich verder in de start van de studie diergeneeskunde. Het onderzoek sprak mij erg aan en in 2004 startte ik aan de Universiteit van Antwerpen waar ik een doctoraat behaalde in 2011 op de dienst Anatomie, Embryologie en Pathologie van de Huisdieren. Tijdens dit traject miste ik echter het contact met levende dieren en raakte geïnteresseerd in Osteopathie bij dieren.
Osteopathie...
Doordat ik zelf paarden had en honden had en daar actief mee bezig was, kwam al snel het besef dat honden meer rugproblemen hebben dan op eerste zicht zou lijken. Honden die bij het in de zetel springen even pijn lijken te hebben, paarden die bokken bij het aangalopperen, paarden die enkel in kruisgalop gaan, het zijn allemaal voorbeelden van dieren die problemen kunnen hebben in de rug en zo kwam ik in terecht bij osteopathie.
Bijkomend studietraject...
Mijn anatomische en neurologische achtergrond die ik op de universiteit heb opgebouwd, past volledig in het plaatje van dierenosteopathie. Daarom startte ik in oktober 2007 de opleiding Animal Osteopathy aan de International College for Research on Equine Osteopathy (ICREO). Na deze 3-jarige opleiding behaalde ik in juni 2010 met succes het diploma Animal Osteopathy. Om dit nog verder uit te bouwen volg ik regelmatig bijscholingen in het buitenland van een gespecialiseerde groep dierenarts-osteopaten die cursussen organiseren enkel voor dierenartsen (AVETAO). Daarenboven heb ik in 2013 een bijscholing gevolgd over neuraaltherapie en biopunctuur. In 2015-2016 heb ik me verder gespecialiseerd in Oosterse geneeskunde, meer bepaald, acupunctuur (QIACADEMY). Hardnekkige problemen of zeer pijnlijke problemen kunnen door acupunctuur en/of neuraaltherapie/lasertherapie op een andere of bijkomende manier aangepakt worden. Het jaar erna heb ik Oosterse/chinese voedingstherapie (natuurvoeding) gestudeerd als aanvulling in de Oosterse geneeskunde (QIACADEMY).
Waarom een Dierenarts?
In mijn praktijk heb ik gemerkt dat sommige honden met vage problemen zoals 'manken en de dierenarts vindt niets', of 'een verschot in de rug maar er is geen reactie op de medicatie', soms spectaculair reageren op een ondersteunende osteopatische behandeling of laserbehandeling. Door het gebruik van een digitaal radiografie toestel en door het volgen van bijscholingen kan de behandeling meer toegespitst worden op diergeneeskundige problemen die osteopatisch ondersteund kunnen worden. Door mijn achtergrond als dierenarts, kan ik diergeneeskundige problemen onderscheiden van zuiver osteopatische problemen. Tegelijk werk ik in samenspraak met dierenartsen om zo een optimaal resultaat te bereiken. Osteopathie is in België ook een Diergeneeskundige handeling volgens de wet.
En verder...
Osteopathie en acupunctuur zijn vakgebieden die niet stilstaan dus volg ik regelmatig bijscholingen over andere aanverwante topics (bv natuurvoeding) om op de hoogte te blijven van de evolutie van technieken en om mijn algemene kennis te verbreden. De praktijk werd recent uitgerust met Lasertherapie!
Aangezien ik van Osteopathie mijn passie heb gemaakt, heb ik mezelf uitgedaagd om het kwaliteitslabel EVSO®C te behalen. Na het schrijven van een wetenschappelijk werk, en evaluatie van mijn kennis en kwalificaties heb ik dit label behaald! Meer en meer wordt ik ook gevraagd om workshops en bijlscholingen te geven. Ook in de nieuwe Veterinaire osteopathie school STILLVET en OSTEOVET lever ik in enkele modules mijn bedrage. Hieronder vind je een lijst van de bijscholingen die ik volg en geef in binnen- en buitenland.
Kris De Ceulaer
Lid van Complevet
Lid van World Association of Traditional Chinese Veterinary Medicine (WATCVM)
Lid van European Veterinary Society for Osteopathy (EVSO)