Osteopathie

Wat is osteopathie?

In de 19de eeuw ontdekte A. Still een geneeswijze die de balans en mobiliteit van het lichaam herstelt en noemde deze osteopathie. Osteopathie is een manuele (door de handen uitgevoerde) methode die gebaseerd is op principes uit de anatomie, embryologie, neurologie en fysiologie.

Het doel van osteopathie is om met diverse manuele technieken de structuren die onder stress lijden te ontspannen en weer beweeglijk te maken. Er worden verschillende technieken gebruikt zoals ontspanningstechnieken, massage en manipulaties.

Ontspanningstechnieken zijn oa. viscerale (inwerken op de organen) en fasciale (inwerken op de onderliggende spieren en bindweefsels) technieken. Daarbij wordt het lichaam gezien als één geheel: alles is verbonden met elkaar en beïnvloedt elkaar.

De drie systemen die altijd onderzocht en behandeld worden:

  • het bewegingsapparaat (wervelkolom – ledematen) via manipulatie, massage en fasciale technieken
  • het orgaansysteem (organen) via viscerale en fasciale technieken
  • het craniosacrale systeem (schedel – heiligbeen) via fasciale technieken

Deze drie systemen zijn afhankelijk van elkaar en zijn verbonden door spieren, vliezen, bloedvoorziening, bezenuwing enz. Als een hond, door bv een allergie op voeding, pijn krijgt in de buik, zal hij ook spanning in zijn rug opbouwen. Deze wordt minder beweeglijk en veroorzaakt ook pijn. Door het herstel van de beweging in het volledige lichaam zal het paard of de hond zijn zelfherstellend vermogen ook terug kunnen aanspreken.

Honden en paarden hebben meer rugproblemen dan je op het eerste zicht zou denken. Bijvoorbeeld omdat er hoge fysische eisen worden gesteld of omdat de hond weinig beweging krijgt. Sommige honden(-rassen) en paarden zijn ook zeer stressgevoelig en spannen daarom de rug op.

Meer uitleg over het ontstaan en de werking van osteopathie kan u vinden in onderstaande artikels.